Każdy z nas przyrządzając sobie posiłki powinien sobie zadać pytanie czy wykonywane przez niego czynności odpowiednio wpływają na stan potrawy, która docelowo powinna być zdrowa i przyjazna całemu naszemu organizmowi. W naszym kraju zdrowe odżywianie jest coraz modniejsze. Bardzo dużo osób decyduje się na pewne potrawy, przy okazji całkowicie rezygnując z innych. Trzeba też jednak wiedzieć, że kluczową kwestią jest także to, jak dane posiłki są przyrządzane. Nie wolno o tym zapominać.
Bardzo zdrową metodą przygotowywania żywności jest jej gotowanie na parze. Oczywiście na początku trzeba przyzwyczaić się do nowego smaku, ale motywacją powinno być to, iż takie jedzenie jest zdrowe i nie będzie negatywnie wpływać na stan naszego organizmu. Jeśli chodzi o mięsa, to dobrze jest je też gotować. To także sposób na to, aby żywność w żaden sposób nam nie zaszkodziła. Najgorsze jest smażenie na głębokim oleju. Wtedy na przykład nasz układ trawienny narażony jest na kłopoty i warto mu oszczędzić tego typu zmartwień.