Rodzynki to niesamowicie cenny przysmak. Najbardziej przez nas lubiane i popularne to rodzynki sułtańskie, które są duże i mają jasnożółty kolor. Powstały z suszonych winogron. Świetnie zastąpią batoniki czy inne słodkie przekąski. Są doskonałym źródłem żelaza. To jedne z niewielu bakalii, które zawierają jod poprawiający funkcjonowanie tarczycy. Ponadto w swoim składzie mają bor, wspomagający pracę szarych komórek oraz poprawiający koncentrację. Oprócz wartości odżywczych posiadają właściwości lecznicze. Poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego, skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu oraz zapobiegają osteoporozie.
Zawierają substancje zmniejszające ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, a nawet zwalczające próchnicę. Dzięki potasowi mogą znacznie obniżyć ciśnienie tętnicze. Jednak rodzynek nie mogą jeść wszyscy. Zrezygnować powinny te osoby, które cierpią z powodu migreny i chorują na zespół drażliwego jelita. Nie powinny jeść także osoby z wrzodami.