Nie bez przyczyny dietetycy starają się zachęcić wszystkich do częstego spożywania warzyw. Dostarczają one małej liczby kalorii, a zawierają dużą ilość ważnych dla zdrowia składników, takich jak witaminy, minerały, błonnik pokarmowy czy przeciwutleniacze.
Niektóre osoby jednak trudno przekonać do zwiększenia ilości warzyw w codziennym menu. Dobrą propozycją może być dla nich przygotowywanie różnego rodzaju sałatek. Ich składnikami oprócz warzyw mogą być produkty zbożowe, białkowe czy nawet zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa lub orzechy. Trzeba jednak pamiętać, że najważniejszą część każdej sałatki stanowią warzywa, a dodanie zbyt wielu innych składników znacznie może podnieść jej wartość kaloryczną. Podobne działanie będą miały tłuste sosy, dlatego lepiej z nich zrezygnować i użyć jogurtu naturalnego lub oliwy.
Dobrze skomponowana sałatka może zastąpić jeden z posiłków, na przykład kolację. Uwzględnienie warzyw w codziennej diecie zaleca się nie tylko osobom odchudzającym , ale wszystkim dbającym o zdrowie.