Odchudzanie wiąże się ze zmianą sposobu odżywiania na zdrowszy. Elementem nowego jadłospisu mogą być produkty, mające wspomóc organizm w walce z nadmiarem kilogramów. Takie działanie mają na przykład warzywa, chudy nabiał czy niektóre przyprawy. Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy można tu zaliczyć żywność typu light.
Produktami określanymi jako lekkie interesują się przede wszystkim osoby, które chcą schudnąć. Część z nich sądzi, że uwzględniając je w diecie, uda się ograniczyć liczbę spożywanych kalorii. Tymczasem nie zawsze tak jest. Zdarza się często, że dostępne na rynku produkty, oznaczone jako light, fit czy slim mają wyższą wartość energetyczną niż tradycyjne. To zasługa substancji, które trzeba dodać, by zmniejszyć ilość cukru lub tłuszczu. Dlatego żywność light zawiera wiele innych składników, nie zawsze korzystnych dla zdrowia. Zaliczają się do nich na przykład sztuczne słodziki, zagęstniki czy wzmacniacze smaku.
Niektóre produkty light odznaczają się zapewne niższą wartością energetyczną. Ale bardzo często osoby odchudzające się spożywają ich więcej niż zwykłych, co również nie sprzyja odzyskaniu szczupłej sylwetki.