Pomidory są cennym źródłem wielu ważnych witamin, ale również ogromnej ilości potasu. Kiedy tylko jest jego brak, a co za tym idzie również brak magnezu, to warto jeść świeże, dobre pomidory lub pić sok pomidorowy. Pomidory powinny być naturalne, dlatego najlepiej hodować je samemu lub mieć zaufanego sadownika, od którego się pomidory bierze. Są smaczne, dodawane mogą być do wszystkiego, a już zupa pomidorowa słynie w wielu krajach. Jest lekka, aromatyczna, a na gorąco wzmacnia siłę żołądka, doprowadza do równowagi i nawet leczy. Pomidory można marynować w słoiki, a także suszyć je, co ma ogromne zalety, ponieważ można je wtedy spożywać również zimą. Koncentraty pomidorowe są pełne samych wartości odżywczych i można je smarować na kanapki, a także dodawać do sosów, zup, a także traktować jako podkład do zapiekanek. Polskie pomidory są wysokiej jakości, ponieważ nie są tak modyfikowane genetycznie jak europejskie. Niestety są tylko sezonowe, dlatego latem należy ich jadać tyle ile się da.