Dieta, która jest odpowiednio skonstruowana powinna zawierać odpowiednie ilości węglowodanów. Jednak powinny być to tzw. zdrowe węglowodany. Które można nimi nazwać? Przede wszystkim te, które mają niski indeks glikemiczny. Warto włączyć do diety takie produkty żywnościowe jak chleb z mąki z przemiału, makaron razowy, płatki owsiane czy też ryż brązowy. Takie produkty mają duże ilości błonnika. Błonnik, szczególnie ten który jest zawarty w otrębach oraz w nasionach roślin strączkowych będzie stymulował pracę układu pokarmowego i regulował go. Zdrowe węglowodany oraz błonnik znajduje się także w otrębach. Błonnik, który znajduje się w tych wszystkich produktach żywnościowych, zwiększają także wydalanie śliny i pobudzają funkcję życia. Warto wiedzieć także o tym, że zdrowe węglowodany będą chroniły ludzi przed zaparciami. Mówi się także o tym, że węglowodany oraz nasiona roślin strączkowych mogą również uchronić człowieka przed nowotworem rakiem jelita grubego. To tylko kilka powodów dla których nie można zapominać o węglowodanach w diecie.