Słodycze wcale nie muszą być niezdrowe i tuczące, wystarczy przygotować je samemu w domu ze zdrowych składników. Warto eksperymentować, by cieszyć się pysznym smakiem i doskonałą figurą. Jednymi z prostszych w wykonaniu są ciasteczka z płatkami migdałowymi i owsianymi. Przygotowuje się je bardzo szybko, mogą więc być pieczone na bieżąco lub wtedy, kiedy wpadną nieoczkiwani goście.
Aby je upiec, należy przygotować szklankę płatków owsianych, szklankę płatów migdałowych, białko z dwóch lub trzech jaj i kilka łyżek miodu. Składniki mieszamy do powstania połączonej masy, może być luźna. Na papierze do pieczenia układamy koła. Można także posłużyć się papilotkami i do nich włożyć ciasto. Muszą to być jednak formy dość płaskie.
Piec ok. 10 minut w 180 stopniach, do zarumienienia. Ciasteczka po wyjęciu będą miękkie, twardnieją dopiero po wystudzeniu. Można oblać je gorzką czekoladą lub posmarować dżemem, jednak same są równie pyszne. Doskonałe na drugie śniadanie lub zdrowy podwieczorek każdego dnia!