Masło służy głównie do tego, aby smarować nim kanapki. Jeśli jest prawdziwe, robione z mleka wiejskim sposobem, wówczas na pewno jest zdrowe. Takie masło można dostać na wsi, od rolników którzy mają specjalną wytłaczarkę do masła. Na oczach swoich klientów potrafią zrobić masło i gotowe od razu sprzedać. Jest to najbardziej naturalne masło, bardzo delikatne, smaczne i polecane dzieciom. Natomiast masło sklepowe często odbiega od ideału, ponieważ dodawane są tam dodatkowe tłuszcze i związki chemiczne aby się nie psuło. Prawidłowo, w maśle powinno być ponad osiemdziesiąt procent tłuszczu, dlatego tylko takie można nazwać masłem. Pozostałe są masłopodobne i mogą służyć do innych celów niż smarowanie chleba. Poza tym zawsze widać konsystencję, a także czuć specyficzny zapach. Smak jest wyczuwalny dopiero po spróbowaniu i dlatego klienci często testują które masło jest dobre. Kosztuje ono średnio kilka złotych, gdzie masło prawdziwe jest o wiele droższe. Znaleźć je można na targu, bazarze, a także w sklepie ekologicznym.