Zdrowe ryby na stole jakie powinny się znaleźć powinny być bardzo tłuste. Najlepsze jeśli są świeże i z wiadomego pochodzenia. Do tej pory dietetycy uznali że najlepsze ryby są złowione w krajach skandynawskich. Są tam bardzo czyste jeziora, rzeki w których pływają ryby wartościowe pod względem dietetycznym. Natomiast w naszym kraju łowi się głównie pstrągi, karpie, śledzie, dorsze, halibuty, szczupaki, które również są bardzo smaczne. Ryby trzeba dobrze obrać i smaży się na zdrowym oleju. Można je również upiec w folii i smakują wyśmienicie z grilla. Ryby mrożone są obrane mechanicznie jednak zbyt duża warstwa lodu nie jest zdrowa. Ponadto zawsze trzeba pytać sprzedawcę o tym skąd ryba pochodzi, ponieważ wiele z nich zawiera składniki aluminiowe i rtęciowe. Rybę można podawać samodzielnie ale również w sosach, z warzywami, z roślinami strączkowymi czy z surówkami. Jest sycąca, smaczna i przede wszystkim dodaje niezwykłego wigoru. Warto poznać swoje okolice łowiskowe i stamtąd przywozić smaczne ryby.