Spożywanie kapusty kiszonej wpływa na poprawę odporności organizmu. Najwięcej zawiera witaminy C, a także witaminy z grupy B, witaminę E oraz związki siarkoorganiczne, które wpływają na poprawę wyglądu naszej cery, włosów czy paznokci. Kapusta kiszona posiada naturalne przeciwutleniacze ( karotenoidy i polifenole), opóźniające procesy starzenia komórek. W swoim składzie posiada też sole mineralne – wapń, żelazo, magnez i potas. Niewielu z nas lubiących kapustę kiszoną wie, że ma ona właściwości termoregulacyjne co oznacza, że obniża zbyt wysoką temperaturę organizmu ludzkiego, natomiast zbyt niską podwyższa. Ponadto zawiera substancje regulujące pracę tarczycy i substancje, które ograniczają ryzyko wystąpienia nowotworów żołądka, dwunastnicy i jelita grubego. Sok z kiszonej kapusty łagodzi kaszel, pobudza soki trawienne i poprawia apetyt. Kapusta wzmacnia kości i mięśnie zwłaszcza mięsień sercowy. Z czym możemy ją podawać? Możemy stosować jako dodatek do ulubionych kopytek i pierogów ruskich, dań mięsnych.