Orzechy włoskie są w zasadzie bardzo kaloryczne, bo w 100 gramach zawierają około 650 – 680 kcal, ale dostarczają wielu cennych kwasów nienasyconych. Regulują metabolizm i zapobiegają nadmiernemu gromadzeniu się tkanki tłuszczowej. Korzystnie wpływają na pracę mózgu, układu krwionośnego czy serca. Pomagają też obniżyć poziom złego cholesterolu, poziom cukru we krwi oraz poprawiają stan skóry. Od bardzo dawna wykorzystywano je w leczeniu cukrzycy oraz krzywicy. Orzechy były skuteczne w przypadku pasożytów przewodu pokarmowego.
Zawierają białko, węglowodany i błonnik. Ponadto lipidy, proteiny, kwas lanolinowy, sole mineralne (m.in.potas, fosfor, magnez, żelazo), witaminy: E, B3, B5, B6, a także kwasy tłuszczowe omega- Najczęściej orzechy włoskie stosujemy jako dodatek do wielu ciast i deserów oraz podczas świąt Bożego Narodzenia. Stanowią też doskonałą przekąskę. Jedzenie ich wpływa na poprawę trawienia. Dlatego starajmy się, aby na naszych stołach gościły często, bo są smaczne i zdrowe.