Każdy z nas ma wiedzę na ten temat tego, że liście z herbaty składają się z bardzo wielu odżywczych składników. Tak naprawdę nie wszyscy mogą wiedzieć o tym, że czasem te elementy w herbacie to także niezdrowy wpływ dla ludzkiego organizmu. Związek o którym mowa to przede wszystkim glin. Ten właśnie czynnik odpowiadać może za niewłaściwie przemiany w mózgu każdego z nas (w dużej liczbie przypadków choroba Alzhaimera).
Glin w składzie herbaty nie jest zbyt korzystnie przyjmowany przez organizm. Chociaż świetnie możemy zdawać sobie sprawę z tego, że cytryna to znakomite źródło witaminy C. Te dwa produkty przyswajane oddzielnie stanowić mogą korzyści dla naszego organizmu.
W przypadku kiedy wyżej wspomniany glin (źle przyjmowany przez organizm ludzki) w połączeniu z witaminą C tworzyć się może z tego cytrynian glinu. Warto z tego powodu unikać zbyt częstego picia herbaty z cytryną ponieważ na ,,dłuższą metę” może to nie być zbyt korzystne dla organizmu.