Jedzenie ryb kojarzy się ze zdrowiem. I dietetycy oraz lekarze bardzo zachęcają do podawania ich na stole jak najczęściej. Jednak w ich zaleceniach znaleźć można nie tylko sugestie, by ryby jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu. Pojawiają się tam również odniesienie do świadomego przygotowywania ryb. Z uwagi na zawartość rtęci, lepiej sięgać po mniejsze ryby. Korzystniejsze dla zdrowia jest jedzenie ryb pieczonych niż smażonych. Ten ostatni proces na ogół kończy się dodawaniem do ryb wielu kalorycznych czy niezdrowych składników. Większość ludzi powinna jeść śmiało ryby, ponieważ nawet te dosyć tłuste dostarczają mnóstwa zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. To właśnie dzięki nim organizm człowieka lepiej radzi sobie ze stanami zapalnymi, a nawet z depresją. Poza tym ryby traktowane są współcześnie jako silny sojusznik w profilaktyce licznych chorób cywilizacyjnych. Na koniec warto wspomnieć również o wspaniałym smaku ryb. Zwłaszcza te odpowiednio przygotowane są pyszne, a nie tylko zdrowe.