Na talerzu można łączyć wiele bardzo różnych składników i niektóre kojarzone od razu w negatywny sposób ze złym wpływem na zdrowie, wcale nie muszą takie być, jeśli będą stosowane z umiarem i okazjonalnie, lub będą neutralizowane innymi składnikami mającymi zupełnie przeciwne działanie. Mowa tutaj chociażby o niwelowaniu skutków spożywania zakwaszających organizm produktów, jak chociażby alkohol i mięsa, produktami odkwaszającymi, o zasadowej naturze – jak warzywa. Zrozumienie, jak ważne jest spożywanie warzyw, pozwala przekonać każdego do tego, że ich jedzenie jest bardzo ważne. W różnych warzywach znajdują się nie tylko antyoksydanty czy zdrowe tłuszcze – jak chociażby w awokado, ale także liczne minerały, witaminy i białko niemniej wartościowe jak to pochodzenia zwierzęcego. Odpowiednie wykorzystywanie na co dzień warzyw z pewnością jest w stanie bardzo podnieść jakość życia, samopoczucia, jak i wyniki badań. W obiadowej porcji przynajmniej połowa talerza powinny stanowić warzywa, także surowe.