Kolacja to jeden z niedocenianych posiłków. Często słyszy się mity, które mówią o tym, że nie można jeść po 1 Jest to błąd popełniany przez wiele osób. Ostatni posiłek w ciągu dnia powinno się jeść bowiem 2-3 godziny przed pójściem spać. Godzina 18 jest dobra więc tylko wtedy, jeśli zasypiasz ok. godziny 21:00! W przeciwnym razie organizm nie będzie mieć wystarczająco energii przez sen, co może skończyć się magazynowaniem tłuszczu, które staną się dla organizmu zapasami.
Kolacja powinna składać się głównie z białka i warzyw, bowiem cukry proste mogą nie zostać spalone. Dobrze więc wybrać chude mięso czy rybę – najlepiej grillowane lub pieczone. Do tego warto dorzucić warzywa w postaci ugotowanej lub surowej. Taki posiłek nasyci na długo, dostarczy odpowiedniej ilości kalorii, witamin i minerałów, a nie utuczy.
Dobrym pomysłem jest także twaróg czy serek wiejski z warzywami: rzodkiewką, pomidorem, ogórkiem czy szczypiorkiem. Biały ser zaspokaja głód, więc jest idealną propozycją na wieczorny posiłek.