Daktyle możemy używać jako dodatek do ciast i jako słodką przekąskę. Są to owoce palm daktylowych, które rosną w Afryce, Australii, Meksyku, Kalifornii. Nie wszyscy wiedzą, że owoce te mają doskonałe właściwości lecznicze. Są bogate w cukry (w tym ok. 80% to cukry proste), witaminy i minerały. Dodają energii wszystkim prowadzącym aktywny tryb życia.
Suszone daktyle oprócz dużej dawki potasu zawierają witaminy PP, witaminy z grupy B ( B1, B2) i A oraz żelazo, fosfor, magnezu. Dzięki zawartości wapnia, łagodzą różne dolegliwości związane z menopauzą i osteoporozą. Daktyle zawierają błonnik, antyoksydanty, naturalne salicylany. Poprawiają pracę jelit, zapobiegają miażdżycy. Obecność antyoksydantów zwiększa odporność organizmu na wiele chorób. Warto je również podjadać, gdy już mamy przeziębienie oraz podczas stanów zapalnych. Zawartość naturalnych salicylanów działa jak aspiryna, a więc łagodzi ból, pomaga obniżyć gorączkę i zwalcza stan zapalny. w krajach arabskich daktyle uważane są za afrodyzjak.