Sałata to zielony dodatek do jedzenia bardzo smaczny i przyjemny. Jego kolor nie jest przypadkowy, ponieważ zawiera mnóstwo cennych składników, choćby kwas foliowy, czy żelazo. Zielone warzywa są wykorzystywane do koktajli, do zup jak też na sałatki. Natomiast sałata idealnie komponuje się z warzywami świeżymi, marynowanymi, suszonymi czy też do kanapek. Najbardziej znana jest to sałata masłowa którą najczęściej jada się latem. Jako surówka na obiad z jogurtem naturalnym jest wykorzystywana praktycznie codziennie. Aby mieć trochę zdrowotne odmiany warto również jadać sałatę lodową, karbowaną, a także mieszanki sałat czy rukolę. Są one o bardzo niskiej kaloryczności, a świetnie działają na figurę. Letnie sałatki z użyciem sałat różnego typu dają ogromne efekty w czasie odchudzania i to w bardzo krótkim czasie. Poza tym są smaczne, odżywcze i pełne witamin. Najlepsze i dające zdrowie są świeże, najlepiej kupowane pojedynczo lub na wagę. Jeśli nie ma pochodzenia polskiego to warto dowiedzieć się skąd pochodzą i czy nie były pryskane.